Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών για τους δύο επόμενους μήνες (Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2012)


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών για τους δύο επόμενους μήνες παρουσίασε η Διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου, κ. Μαρία Στρατσάνη, στη σημερινή συνέντευξη τύπου και  παράλληλα αναφέρθηκε στις προσεχείς εκδηλώσεις: την προβολή της ταινίας "Μαζί Ποτέ" του Fatih Akin, το αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη και την έκθεση Ζωγραφική – Δημιουργία των Δημήτρη Σακκά και Γιώργου Γάκη.


Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Η Τσαρίνα Άννα η Πορφυρογέννητη


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα:
 « αντί x λόγου »


Ένα διήγημα της Β΄ τάξης του Γυμνασίου Σταυρακίου που το εμπνεύστηκαν οι μαθητές μας διαβάζοντας την ιστορία της Μακεδονικής δυναστείας στο βιβλίο «Νεότερη και Μεσαιωνική Ιστορία».




«Ο άντρας έσκυψε μπροστά, για ν’ αντισταθεί στον αέρα και ακούμπησε στην δρύινη ψηλή πρώρα του πλοίου, ενώ τα μισόκλειστα μάτια του έψαχναν τις κοντινές ακτές. Ο αέρας ανακάτευε τα σκούρα του μαλλιά, έκανε τα μάγουλά του να κοκκινίζουν και ανέμιζε τη λινή πολυτελή χλαμύδα του, το sagum όπως το ονόμαζαν. Τα χρυσοκέντητα σχέδια που στόλιζαν το ακριβό ύφασμα της φορεσιάς του, αποκάλυπταν ότι ανήκε στην υψηλή τάξη. Ο άντρας έσφιγγε δυνατά με τα δυο του χέρια το κιγκλίδωμα, ακόμα κι όταν το ανεβοκατέβασμα του πλοίου πάνω στα κύματα δεν ήταν έντονο. Το mare clausum, η απαγόρευση της θαλάσσιας κυκλοφορίας, είχε τελειώσει εδώ και αρκετές μέρες. Άσπρα κύματα στροβιλίζονταν στη θαλασσινή επιφάνεια.

«Πότε φτάνουμε καπετάνιε;» Δυνάμωσε τη φωνή του, για να τον ακούσει ο μυώδης ηλικιωμένος ναυτικός που στεκόταν πίσω του.

Ο άντρας με τα ζωηρά μάτια, τα ρυτιδωμένα χαρακτηριστικά και τη σκληρή από τη συνεχή παραμονή του στους θαλασσινούς αέρηδες επιδερμίδα, έκανε έναν μορφασμό. «Σε δυο μέρες το λιγότερο».

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Το Μουσείο της Ακρόπολης






Με αφορμή την εκδρομή του σχολείου μας στην Αθήνα ολοκληρώσαμε μια εργασία για το μουσείο της Ακρόπολης (το οποίο και θα επισκεφτούμε) και ετοιμάσαμε μια παρουσίαση με πολλές εικόνες και πληροφορίες που μπορείτε να δείτε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο: